Skicka ut anställda på affärsresor

Affärsresor är en daglig förekomst i företagsvärlden och något många företag behöver spendera tid på att planera emellanåt. När man som företag ska skicka ut anställda på affärsresa för första gången är det bra att fördjupa sig något i ämnet först.

Till att börja med måste man bestämma hur de anställda ska betala för saker och ting under resans gång. Något som är praxis för många företag är att ge dem tillgång till ett företagskreditkort de kan betala boende och transportmedel. Om den anställde använder egen bil vid en resa framkommer det i kollektivavtalet vilken typ av ersättning den anställde ska få.

Har man inget kreditkort som den anställde kan låna kan man istället låta denna betala ur egen ficka och spara alla kvitton så företaget kan ersätta den anställde efteråt.

Ökade levnadskostnader är inte ovanligt och då kommer man behöva betala ut ett traktamente utöver lönen. För mer information om detta kan man besöka Skatteverket.

När det kommer till att boka hotell för anställda kan det vara smart att tänka mer långsiktigt. Hotellkedjor som Elite har hotell på många olika håll i Sverige och kan erbjuda flera olika fördelar till återkommande gäster. Och i detta fall är det ju företaget som räknas som gästen.

Ju fler affärsresor ett företag planerar varje år desto mer fördelaktigt kan det samtidigt vara att överlåta arbetet till ett annat företag. De kan sköta bokningarna och har ofta support för de tillfällen när oförutsedda händelser skapar problem av en eller annan natur. Det är ju i slutändan en utgift var och en måste bedöma huruvida det är värt pengarna eller inte. Ofta bottnar det i hur mycket tid man annars behöver spendera på denna del och därmed inte kan fokusera på kärnverksamheten.