Tänk på detta vid försäljning av företaget

Det kommer en dag då det är dags att sälja företaget och det finns några aspekter som det kan vara bra att tänka på innan man lägger ut företaget till försäljning för att få så bra utdelning som möjligt. 

Tänk igenom alla möjligheter kring din försäljning i god tid innan du genomför det men tänk på att hålla det diskret så att inte kunder och leverantörer drar öronen till sig och blir försiktiga. Detta kan i sin tur påverka företagets värde eller i värsta fall försämra affärerna om försäljningen inte blir av.

Ta hjälp av revisor, bank och jurist och diskutera igenom vad du bör tänka på och hur du ska gå till väga. Det kanske finns någon företagsförmedlare som har tillgång till potentiella köpare om nu inte någon i ditt eget kontaktnät passar in. Det kan vara bra att finslipa din verksamhet och anpassa din personalstyrka året innan försäljningen. Ju bättre resultat du får desto bättre pris kan du sätta och se till att omsättningen redovisas i helhet. Är den hög så bidrar det till ett högre värde. Ta sedan hjälp av en värderare som är professionell för att hjälpa dig sätta ett realistiskt pris på ditt företag.

Ta också hjälp av din revisor att jämföra skillnaden mellan att sälja företagets aktier eller att sälja inkråmet, det innebär att du faktiskt kan få utdelning och lön under flera år. Tänk slutligen på att hur du än går tillväga så är det viktigt att hitta rätt köpare som har förmågan att förstå sig på din verksamhet och vill fortsätta att utveckla den.