Att skaffa startkapital

need-money-empty-pocketsDu har kommit på en fantastisk affärsidé och har redan räknat ut hur allt ska fungera, det är bara en liten hake – du behöver pengar för att komma igång.Förutom det du själv kan lägga i startkapital så behöver du X miljoner kronor. Vilka möjligheter finns det att få fram det kapitalet inom rimlig tid? Här är några av de vanligaste sätten:

  • Familj och vänner. Ofta finns det en eller flera i släkten som har det bra ställt: om de gillar dig och din idé har du här chansen att få låna billigt och till och med få en slant i startbidrag. Nackdelen är att du kommer i en beroendeställning, din släkting kan vilja ha inflytande i verksamheten och kan dessutom plötsligt dra tillbaka lånet om han/hon inte får vara med och bestämma.
  • Banker är ofta intresserade av att låna ut pengar om du har en bra idé, är en skötsam kund och kan ge så bra säkerhet som möjligt – helst både ditt hus, din personliga borgen, någon rik persons borgen och gärna något mer.
  • Finansbolag kräver sällan lika mycket säkerhet som en bank, men i regel avsevärt högre ränta och extraavgifter du bör känna till.
  • Crowd Funding. Det här är ett nytt sätt att finansiera via nätet. Du presenterar din affärsidé på sociala media, de som tror på idén investerar pengar i ditt företag och blir delägare. Alternativt får de någon annan belöning, exempelvis del i framtida vinst. Fenomenet är ännu ganska nytt, så inga fasta regler har etablerats.
  • Bidrag. Det finns ofta bidrag från kommun, stat och privata stiftelser som du kan ha nytta av. Rådfråga någon på din lokala Näringslivsenhet, men leta även själv på nätet.