Viktigt med bra arbetsmiljö

Vi påverkas mycket av luften som vi andas, alla har vi erfarenheten av att kliva ut en skön vinterdag och dra in den friska kalla luften. Det är viktigt med bra arbetsmiljö och för den som sitter på ett och samma kontor hela dagarna kanske upplever ibland att det kan vara dåligt med luft och ventilation i rummen.

Den ventilation som finns i byggnaden ska för bort de föroreningar som blir men också fukt och dålig lukt. Det gäller att växla den befintliga luften mot något som är fräschare och trevligare. I moderna fastigheter så finns det oftast system som sköter detta med luftväxling och om det inte känns okay på det kontor som du sitter så ska det självfallet undersökas av specialister som kan detta med luft och ventilation. Det kan vara så att ventilationen är för underdimensionerad för de lokaler som ni sitter i eller något annat som behöver justeras för att det ska fungera perfekt.

Den luft som tillförs i lokalen ska vara frisk och ren luft, enkelt förklarat hur ventilation fungerar kan man säga att gammal luft byts ut mot ny uteluft. Genom speciella ventilationssystem så renas också den inkommande luften från partiklar som kanske inte behöver följa med in i lokalen. Även om det är en acceptabel luft som tillförs till ett rum så kan dock allergiker och astmatiker uppleva den som besvärlig. Det gäller att anpassa inomhusluften efter de personer som befinner sig i lokalen, mer personal kan kräva mer frisk luft.